Lifestyle

Een opleiding volgen met het STAP-budget doe je zo

Als je op het punt staat om een nieuwe opleiding te gaan volgen, dan is het verstandig om meer te weten te komen over het STAP-budget. In het verleden was het mogelijk om studiekosten af te schrijven van de inkomstenbelasting, maar tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Daar is het STAP-budget namelijk voor in plaats gekomen.

Wanneer je gebruik maakt van het STAP-budget, dan krijg je duizend euro om uit te geven aan een opleiding. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan vooral even verder. 

Inschrijven voor een opleiding

Wanneer je gebruik wilt maken van het STAP-budget om een opleiding te volgen, is het belangrijk om je eerst in te schrijven voor een opleiding. Dit kun je gemakkelijk doen via de website van ISBW of een andere erkende opleider.

Tijdens het inschrijven voor de opleiding is het onwijs belangrijk dat je aangeeft dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. De reden dat dit belangrijk is, is dat je een bewijs krijgt van de opleider waarmee je het STAP-budget kan aanvragen bij de Nederlandse overheid. 

STAP-budget aanvragen bij de Nederlandse overheid

Nu je je ingeschreven hebt voor een opleiding, is het tijd om het STAP-budget aan te vragen bij de Nederlandse overheid. Het is hiervoor onwijs belangrijk dat je het inschrijfbewijs bij de hand hebt want deze heb je nodig. Als je dit bij de hand hebt, dan kun je naar de website van het UWV gaan. Je kunt je daar aanmelden voor het STAP-budget en na het invullen van enkele gegevens en het opgeven van het inschrijfbewijs ben je aangemeld.

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat dit goedgekeurd wordt. Houd er wel rekening mee dat het geldbedrag overgemaakt wordt naar de opleider. Je zult dus geen geldbedrag op je rekening ontvangen. 

Welke opleiding kan je volgen?

Wanneer je een STAP-budget wilt gaan gebruiken, dan kan je allerlei verschillende opleidingen volgen. Het maakt zeker niet uit welke opleiding je gaat volgen, maar wat wel uitmaakt is dat je deze opleiding gaat volgen bij een erkende opleider. Je krijgt dan niet alleen een erkend diploma, maar ook ben je zeker van de kwaliteit van de opleiding.

Weet je niet wat voor opleiding je wilt gaan volgen? Dan kan dat onwijs frustrerend zijn. Je kunt dan het beste meerdere open dagen van Hogescholen bezoeken, maar ook goed onderzoek doen naar de verschillende opleidingen die beschikbaar zijn in Nederland.