Ongewenst van Kristina Ohlsson

Titel Ongewenst
Auteur Kristina Ohlsson
Oorspr. titel Askungar © 2009 | Vertaling: Edith Sysesma
Gegevens Gebonden | blz. 351 | The house of books | 2010
ISBN 9789044325621
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

In Zweden wordt op een regenachtige zomerse dag een klein meisje uit een overvolle trein ontvoerd. Haar moeder is per ongeluk op het vorige station achtergebleven. De bemanning van de trein was op de hoogte gebracht en zou een oogje op het slapende kind houden. Maar zodra de trein het station van Stockholm inrijdt, is het meisje spoorloos verdwenen.
Inspecteur Alex Recht en zijn team, geholpen door onderzoekster Fredrika Bergman, nemen de zaak op zich. Aanvankelijk lijkt het op een klassieke ruzie over de voogdij. Maar als het kind dood wordt gevonden met het woord ‘ongewenst’ op haar voorhoofd, verandert de zaak in de ergste nachtmerrie van het onderzoeksteam – de jacht op een briljante en meedogenloze moordenaar…

Recensie:

Fraai geschreven debuut

Als de brochures van de uitgevers met de verwachte boeken voor het komende seizoen op de mat vallen, is het altijd alsof ik een literaire snoepwinkel binnenstap. Maar boeken zijn net als zoetigheid: het kan er nog zo heerlijk uitzien, je moet altijd afwachten hoe het smaakt. Bij The house of books heb ik deze keer in ieder geval uitstekend gekozen. Marine One van James Huston was een topper, Zondagsman van Thomas Kanger een aanrader en Ongewenst van Kristina Ohlsson is een prachtig debuut. Alle drie zijn daarom ook terecht met 4 of meer sterren beoordeeld in de VN-thrillergids maar dat wist ik nog niet toen ik deze boeken aanvroeg.

Alex Recht, een ervaren inspecteur van politie, geeft leiding aan een onderzoeksteam dat de vermissing van het 6-jarige meisje Lilian Sebastiansson moet oplossen. Zijn team bestaat uit o.a. Peder Ryth, een aankomende, energieke maar afgunstige rechercheur met een vervelende thuissituatie. Zijn vrouw is namelijk na de bevalling van een tweeling in een depressie geraakt. Peder stort zich op het werk en op een collega om maar niet naar huis te hoeven. Het andere teamlid is Frederika Bergman, een koele criminologe van goede komaf. Ze is ongehuwd maar heeft een verhouding met een oudere, getrouwde man. Ze voelt zich onbegrepen door Recht en heeft last van de jaloezie van Peder. Ze wil dit politiekorps liefst zo snel mogelijk verlaten voor een team dat haar kwaliteiten wel op prijs weet te stellen maar zover is het nog niet.

Nadat Lillian uit de trein is ontvoerd, richt het onderzoek zich in eerste instantie op de ex-vader Gabriel, een man met losse handjes en een vreselijke moeder die hem onvoorwaardelijk steunt en weigert mee te werken aan het onderzoek naar haar verdwenen kleindochter. Alleen Frederika wil een andere onderzoekslijn volgen maar wordt tegen haar zin door Alex teruggefloten.

Ohlsson wisselt voortdurend van perspectief tussen de drie politiemensen, de dader en zijn medeplichtige waardoor de vaart er goed in blijft. Het verhaal beperkt zich niet alleen tot het onderzoek maar geeft ook achtergrondinformatie over de belangrijkste hoofdrolspelers - met name in de relationele en persoonlijke sfeer - waardoor de karakters en het boek meer diepgang krijgen. Naarmate het onderzoek vordert, beginnen de leden van het onderzoeksteam meer respect voor elkaars kwaliteiten te krijgen en worden ze meer een eenheid.

Ongewenst is een fraai geschreven debuut van Kristina Ohlsson  die in het dagelijks leven werkzaam is als veiligheidsanalist bij de Zweedse politie. Het boek heeft mij van begin tot eind weten te boeien en ik ben zeer benieuwd naar haar volgende thriller met de Zweedse titel Tusenskönor: Madeliefjes in het Nederlands.

© RtH 28-9-2010